Aceasta norma specifica cerintele pentru imbracamintea de protectie capabila sa semnalizeze vizual prezenta utilizatorului. Scopul standardului este de a asigura o vizibilitate ridicata a utilizatorului in orice conditii de lumina pe timp de zi si sub iluminarea farurilor vehiculelor in intuneric.
Exista clase de performanta definite in functie de suprafetele minime de materiale retroreflective si fluorescente, precum si cerinte de design pentru imbracaminte. Fiecare dintre aceste clase va oferi un nivel diferit de vizibilitate, clasa 3 oferind cel mai inalt grad. Clasa de inalta vizibilitate poate fi atinsa cu o singura piesa de imbracaminte sau o combinatie de piese (de exemplu, jacheta + pantalon).
PROTECTIE IMPOTRIVA FRIGULUI
Standardul specifica metode de testare si cerinte pentru ansamblurile de imbracaminte de protectie destinate sa ofere protectie impotriva frigului (temperatura aerului sub -5 °C). Standardul ia in considerare nu numai temperaturile scazute ale aerului, ci si umiditatea si viteza aerului.
Helly Hansen a testat produsele sale conform metodei B, ceea ce inseamna ca Izolatia Termica a fost masurata pentru un ansamblu de imbracaminte (jacheta + pantalon sau salopeta) cu un strat de baza. Valoarea reprezinta protectia pentru o persoana care desfasoara activitati usoare sau moderate.
Protectia poate fi garantata doar daca intregul ansamblu este purtat.
Valoarea 1 = Valoarea Izolatiei Termice a Ansamblului (cu lenjerie de corp B), Icler
Valoarea 2 = Permeabilitatea Aerului, clasa 1 – 3 (clasa 3 este cea mai permeabila)
Valoarea 3 = Penetrarea Apei (optional), WP
PROTECTIE IMPOTRIVA PLOII
Standardul specifica cerinte si metode de testare pentru performanta materialelor, cusaturilor si articolelor de imbracaminte gata facute destinate protectiei impotriva ploii, fulgilor de zapada, cetii si umezelii de pe sol. Se testeaza rezistenta la penetrarea apei si rezistenta la vapori de apa.
Valoarea 1 = Rezistenta la Penetrarea Apei, clasa 1 - 4 (clasa 4 reprezinta cea mai buna impermeabilitate).
Valoarea 2 = Rezistenta la Vapori de Apa, clasa 1 – 4 (clasa 4 reprezinta cea mai mare permeabilitate).
Valoarea 3 = Testul Turnului de Ploaie (test optional al articolelor de imbracaminte gata facute), R.
PROTECTIE IMPOTRIVA MEDIILOR RACOROASE
Acest standard specifica cerinte si metode de testare pentru performanta articolelor de imbracaminte individuale destinate protectiei in medii racoroase (temperatura aerului mai mare de -5 °C). Articolul de imbracaminte poate oferi un anumit nivel de protectie pentru o anumita perioada de timp, in functie, de exemplu, de constitutia personala, activitatea desfasurata, imbracamintea insotitoare si conditiile meteorologice.
Valoarea 1 = Rezistenta Termica, clasa 1 – 4 (clasa 4 este cea mai calda)
Valoarea 2 = Permeabilitatea Aerului, clasa 1 – 3 (clasa 3 este cea mai permeabila)
Valoarea 3 = Valoarea Izolatiei Termice, Icler. Obligatorie pentru clasa 4. Optionala pentru clasele 1 – 3.
Valoarea 4 = Penetrarea Apei (optional), WP
PROTECTIE IMPOTRIVA RISCURILOR TERMICE ALE UNUI ARC ELECTRIC
Acest standard specifica metode de testare a materialelor si articolelor de imbracaminte destinate utilizarii in imbracaminte rezistenta la caldura si flacari pentru muncitori expusi la arcuri electrice. Imbracamintea care indeplineste acest standard asigura ca repercursiunile pentru muncitori dupa accident nu vor fi inrautatite de insasi imbracaminte.
In cadrul standardului IEC 61482-2:2018 exista doua metode de testare:
Metoda de Test Arc Deschis: EN IEC 61482-1-1:2019, masurata in cal/cm2 si exprimata ca valoare de protectie termica impotriva arcului (ATPV), valoare de prag de rupere (EBT) sau limita de energie incidenta (ELIM). Cu cat valoarea este mai mare, cu atat este mai buna protectia.
Metoda de Test Box: EN IEC 61482-1-2:2014, masurata in kA. Este exprimata fie in APC 1 (4 kA), fie in APC 2 (7 kA). APC 2 reprezinta nivelul mai inalt de protectie.
PROTECTIE IMPOTRIVA EXPUNERII LA FLACARA CU EXTINDERE LIMITATA
Acest standard specifica cerintele minime de performanta pentru imbracaminte, in scopul reducerii posibilitatii de ardere a imbracamintei si/sau a materialelor sale in contact ocazional si scurt cu flacari mici, constituind astfel in sine un pericol.
Standardul este impartit in trei indici, unde indicele 3 este cel mai inalt. O imbracaminte aprobata conform indicelui 1 nu ar trebui utilizata direct pe piele si ar trebui sa fie purtata doar impreuna cu lenjerie de corp aprobata conform indicelui 2 sau 3.
PROTECTIE PENTRU UTILIZARE IN SUDARE SAU PROCESE CONEXE
Acest standard specifica cerintele minime de siguranta de baza si metodele de testare pentru imbracamintea de protectie proiectata pentru a proteja corpul purtatorului in timpul sudarii si a proceselor conexe. Standardul defineste cerintele de design care ar impiedica materialele fierbinti/topite sau scanteile sa ramana blocate in pliuri, buzunare atarnate sau deschise sau in situatii similare. O piesa de imbracaminte formata din doua parti trebuie purtata impreuna pentru a furniza nivelul indicat de protectie.
Acest tip de imbracaminte de protectie este destinat sa protejeze purtatorul impotriva stropilor de metal topit, a contactului scurt cu flacara, a caldurii radiante de la un arc electric folosit in procesele de sudare si a proceselor conexe.
Standardul este impartit in doua clase:
Clasa 1: Ofera protectie pentru tehnici de sudare cu formare usoara de stropi si picaturi, cum ar fi TIG sau MIG (cu curent redus), cu niveluri mai scazute de caldura radianta. Materialul trebuie sa reziste la cel putin 15 picaturi de metal topit.
Clasa 2: Ofera protectie pentru tehnici de sudare cu formare grea de stropi si picaturi, cum ar fi MAG (cu CO2 sau gaze mixte) sau MIG, cu niveluri mai ridicate de caldura radianta. Materialul trebuie sa reziste la cel putin 25 picaturi de metal topit.
PROPRIETATI ELECTROSTATICE
Standardul specifica cerinte privind materialele si designul pentru imbracaminte de protectie electrostatica disipativa, utilizata ca parte a unui sistem total conectat la pamant, pentru a evita descarcarile incendiare. Cerintele pot sa nu fie suficiente in atmosfere inflamabile imbogatite cu oxigen. Materialul trebuie sa indeplineasca cerintele stabilite in EN 1149-1 si/sau EN 1149-3.
Acest standard european nu este aplicabil pentru protectie impotriva tensiunilor inalte.
PROPRIETATI DE PROTECTIE A RAZELOR SOLARE UV
Expunerea prelungita a pielii la soare poate provoca atat leziuni cutanate pe termen scurt, cat si pe termen lung. Radiatiile UVA si UVB pot fi reduse semnificativ prin utilizarea unei imbracaminte adecvate. Nivelul de protectie variaza considerabil si depinde de multi factori, cum ar fi proprietatile tesaturii si designul imbracamintei. Protectia poate fi redusa daca imbracamintea este intinsa, uda sau transpirata.
PROTECTIE IMPOTRIVA EXPUNERII LA FLACARA
Acest standard specifica cerintele de performanta pentru imbracaminte fabricata din materiale flexibile, proiectata pentru a proteja corpul purtatorului. Standardul are scopul de a stabili cerintele minime de performanta pentru imbracaminte destinata protectiei impotriva caldurii si flacarilor, care ar putea fi purtata intr-o gama larga de utilizari finale. O piesa de imbracaminte formata din doua parti trebuie purtata impreuna pentru a furniza nivelul indicat de protectie.
A = Raspandirea limitata a flacarilor, A1 sau A2 (A1 – aprindere de la suprafata, A2 – aprindere de la margine)
B = Caldura convectiva, Nivel B1 – B3 (B3 este cel mai inalt)
C = Caldura radianta, Nivel C1 – C4 (C4 este cel mai inalt)
D = Stropire cu aluminiu topit, Nivel D1 – D3 (D3 este cel mai inalt)
E = Stropire cu fier topit, Nivel E1 – E3 (E3 este cel mai inalt)
F = Caldura de contact, Nivel F1 – F3 (F3 este cel mai inalt)
Imbracamintea proiectata pentru a proteja impotriva riscului expunerii la stropirea cu metal topit, indeplinind cerintele de performanta reprezentate de literele de cod D si E, respecta cerintele de design care ar impiedica materialele fierbinti/topite sa ramana blocate in pliuri, buzunare atarnate sau deschise sau in situatii similare.