Alegerea Incaltamintei de Protectie: Un Ghid Complet bazat pe Standardul EN ISO 20345

Alegerea Incaltamintei de Protectie: Un Ghid Complet bazat pe Standardul EN ISO 20345

In mediile de munca cu risc, siguranta angajatilor este esentiala. Unul dintre factorii critici pentru asigurarea acesteia este incaltamintea de protectie. Standardul EN ISO 20345 ofera orientari precise pentru alegerea corecta a incaltamintei de protectie. In acest ghid exhaustiv, vom explora in detaliu acest standard si vom dezvalui de ce este atat de important sa selectam incaltaminte adecvata pentru locul de munca.

Intelegerea Clasificarilor de Rezistenta la Alunecare (SRA, SRB si SRC)

1.1 SRA: Evaluarea pe Podele Ceramice

Standardul EN ISO 20345 defineste trei niveluri principale de rezistenta la alunecare, incepand cu SRA. Acesta indica faptul ca incaltamintea a fost testata pe podele ceramice si a trecut cu bine aceste teste. Este esentiala pentru locurile de munca in care umiditatea sau lichidele pot crea riscul de alunecare.

1.2 SRB: Evaluarea pe Suprafete Metalice

In contrast, SRB se concentreaza pe testarea pe suprafete metalice, cu ajutorul glicerolului. Acest rating este vital pentru locurile de munca unde suprafetele metalice pot fi alunecoase din diverse motive.

1.3 SRC: Clasificare Maxima pentru Rezistenta la Alunecare

Incaltamintea de protectie care detine clasificarea SRC a fost testata cu succes in ambele conditii SRA si SRB, oferind astfel cel mai inalt nivel de siguranta intr-o varietate de medii de lucru.

Ratingurile Suplimentare pentru Protectie

In capitolul 2 al acestui ghid, ne concentram asupra ratingurilor suplimentare pentru incaltamintea de protectie, adaugand profunzime si claritate pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine importanta acestora in mediile de munca cu risc. Aceste ratinguri adauga niveluri suplimentare de protectie si functionalitate incaltamintei dvs. si sunt esentiale pentru asigurarea securitatii angajatilor dumneavoastra.

2.1 C - Conductivitate

Ratingul C pentru conductivitate este vital in medii in care protectia impotriva descarcarilor electrostatice este esentiala. Incaltamintea cu acest rating permite o conductie electrica controlata, prevenind acumularea si descarcarea periculoasa de electricitate statica. Acest aspect este crucial in locurile de munca in care materialele inflamabile sau sensibile la electricitate statica pot cauza pericole majore.

2.2 A - Antistatic

Pentru a preveni acumularea de electricitate statica si pentru a elimina riscul descarcarilor neplacute si potential periculoase, incaltamintea antistatica este esentiala. Incaltamintea cu ratingul A faciliteaza o descarcare controlata a electricitatii statice, protejand astfel atat angajatii, cat si mediul de lucru sensibil.

2.3 I - Izolatie impotriva Electricitatii

Ratingul I indica incaltamintea de protectie care ofera o protectie eficienta impotriva riscurilor electrice. Acest rating este crucial in medii de munca cu potentiale pericole electrice, precum constructii sau instalatii electrice. Prin utilizarea incaltamintei cu ratingul I, angajatii sunt protejati de contactul cu sursele de electricitate.

2.4 HI - Izolatie impotriva Caldurii

Locurile de munca cu temperaturi ridicate cer incaltaminte cu rating HI pentru a proteja picioarele angajatilor de caldura extrema. Acest rating asigura ca incaltamintea poate rezista la temperaturi inalte si la expunerea la surse de caldura, cum ar fi flacarile sau suprafetele fierbinti. Aceasta este o cerinta esentiala in industrii precum metalurgie, sudura sau prelucrarea metalelor.

2.5 CI - Izolatie impotriva Frigului

In medii reci, ratingul CI garanteaza ca picioarele raman calde si confortabile. Incaltamintea cu aceasta caracteristica asigura izolatie termica, pastrand caldura si protejand picioarele de frig extrem. Aceasta este ideala in industrii precum constructii la temperaturi scazute sau expunere la temperaturi reci prelungite.


2.6 E - Absorbtie de Energie in Regiunea Talpii

Acest rating se refera la capacitatea incaltamintei de protectie de a absorbi eficient energia in zona talpii piciorului. Acest aspect adauga confort in timpul mersului si asigura o protectie suplimentara impotriva socurilor si a presiunii asupra picioarelor, ceea ce este esential in medii de munca solicitante.

2.7 AN - Protectie a Gleznei

Locurile de munca cu potentiale pericole pentru glezne necesita incaltamintea cu acest rating pentru siguranta maxima a angajatilor. Aceasta caracteristica ofera protectie suplimentara pentru zona gleznei, reducand riscul de accidente si raniri in medii cu obiecte grele sau periculoase.

2.8 HRO - Talpa Rezistenta la Caldura

Talpa rezistenta la caldura furnizeaza protectie impotriva temperaturilor extreme, rezistand la 300°C timp de 60 de secunde. Aceasta caracteristica este esentiala in medii in care exista riscul expunerii la temperaturi inalte, cum ar fi in industria metalurgica sau in laboratoarele cu surse de caldura.

2.9 WR - Rezistenta la Apa

Pentru protectie impotriva umezelii si a ploii, incaltamintea cu rating WR este esentiala. Aceasta asigura picioarele angajatilor raman uscate si confortabile in conditii umede sau mlastinoase.

2.10 WRU - Partea Superioara Rezistenta la Apa

Pentru a mentine picioarele uscate in conditii umede, partea superioara rezistenta la apa este o caracteristica deosebit de benefica. Aceasta calitate protejeaza picioarele impotriva umezelii si apei care ar putea patrunde in incaltamintea dvs., mentinand confortul si siguranta pe tot parcursul zilei de lucru.

2.11 M - Protectie Metatarsiana

Acest rating asigura protectia metatarsului, o zona vulnerabila a piciorului. Incaltamintea cu aceasta caracteristica furnizeaza un scut suplimentar impotriva loviturilor si impactului la nivelul metatarsului, reducand riscul de leziuni.

2.12 CR - Partea Superioara Rezistenta la Taiere

In medii cu obiecte ascutite sau periculoase, incaltamintea cu rating CR furnizeaza protectie impotriva taieturilor. Aceasta adauga un nivel suplimentar de siguranta, reducand riscul de accidente grave cauzate de taieturi sau perforatii.

Capitolul 3: Cum Sa Alegem Incaltamintea de Protectie Potrivita

In acest capitol, vom explora in detaliu factorii cheie care trebuie luati in considerare pentru a face cea mai buna alegere de incaltaminte de protectie pentru locul de munca.

3.1 Evaluarea Tipului de Mediu de Munca

Primul pas in alegerea incaltamintei de protectie potrivite este o evaluare atenta a mediului de lucru specific in care va fi utilizata. Fiecare mediu de munca are propriile sale caracteristici si riscuri distincte. Iata cateva aspecte esentiale de luat in considerare:
  • Tipul de sol: Verificati daca mediul de munca implica podele alunecoase, suprafete metalice sau alte conditii care pot influenta rezistenta la alunecare necesara incaltamintei.
  • Expunere la substante chimice: Daca exista expunere la substante chimice sau materiale periculoase, asigurati-va ca incaltamintea ofera protectie impotriva acestora si nu permite intrarea acestor substante in contact cu pielea.
  • Temperatura si medii extreme: Pentru medii cu temperaturi extreme, cum ar fi locurile de munca la temperaturi inalte sau scazute, identificati ratingurile potrivite, precum HI sau CI.
  • Nivelul de activitate: Ganditi-va la cat de activi sunt angajatii in mediul lor de lucru. Aceasta poate influenta nivelul de confort si suport necesar.
  • Specificitati ale locului de munca: Exista cerinte sau regulamente specifice in industria dumneavoastra pe care trebuie sa le respectati?


3.2 Respectarea Standardului EN ISO 20345

Un alt factor esential in alegerea incaltamintei de protectie este asigurarea respectarii standardului EN ISO 20345. Acest standard stabileste cerinte stricte pentru incaltaminte, inclusiv rezistenta la alunecare si ratingurile suplimentare. Verificati cu atentie etichetele si specificatiile produselor pentru a va asigura ca indeplinesc cerintele standardului si sunt potrivite pentru locul de munca.

3.3 Confortul

Confortul angajatilor este un factor crucial pentru productivitatea si bunastarea lor generala. Incaltamintea de protectie ar trebui sa fie confortabila pentru a fi purtata pe parcursul intregii zile de munca. Iata cateva aspecte importante legate de confort:
  • Marimea corecta: Asigurati-va ca angajatii au incaltamintea potrivita pentru marimea lor, pentru a evita disconfortul si leziunile.
  • Suportul adecvat: Incaltamintea ar trebui sa ofere suport suficient pentru picioare si arcuri, in functie de nivelul de activitate.
  • Ventilatie si transpiratie: In functie de mediu, asigurati-va ca incaltamintea permite picioarelor sa respire si sa nu retina excesiv transpiratia.

3.4 Reguli si Reglementari

In functie de industrie si locatie, pot exista reguli si reglementari specifice legate de incaltaminte de protectie. Asigurati-va ca incaltamintea aleasa este in conformitate cu aceste reguli pentru a evita eventualele amenzi sau penalizari.

3.5 Calitate si Durabilitate

Investitia in incaltamintea de protectie de calitate este esentiala pentru a preveni costurile suplimentare si riscurile legate de siguranta pe termen lung. Asigurati-va ca incaltamintea este fabricata din materiale de inalta calitate si ca este rezistenta pentru a face fata rigorilor mediului de munca.

Concluzie

In incheiere, alegerea incaltamintei de protectie potrivite pentru locul de munca este un proces esential pentru siguranta optima, confort si productivitate. Folosind cunostintele acumulate despre mediu, standarde si cerintele individuale, puteti face alegeri informate. Investitia in incaltamintea de protectie adecvata nu numai ca asigura angajatilor dvs. siguranta, ci si confortul acestora, ceea ce poate conduce la o productivitate crescuta si la un mediu de lucru mai placut pentru toata lumea. Siguranta la locul de munca nu este o optiune, ci o necesitate, iar incaltamintea de protectie joaca un rol crucial in aceasta.

Suport clienti L-V, 8:00 - 16:00

0747 108.520 info@safetymax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!