SUMMER SALE - reduceri de pana la 50% la echipamentele de protectie!

Intelegerea Standardului EN ISO 20471 pentru Imbracaminte de Vizibilitate Ridicata (Anterior EN471)

Intelegerea Standardului EN ISO 20471 pentru Imbracaminte de Vizibilitate Ridicata (Anterior EN471)
Imbracamintea de lucru de inalta vizibilitate (hi-vis) are un rol foarte important in industriile unde munca se desfasoara in apropierea traficului, macaralelor sau altor vehicule motorizate. De asemenea, este obligatorie pentru personalul care lucreaza noaptea sau in conditii de lumina slaba. Rolul principal al imbracamintei hi-vis este de a face purtatorul sa fie clar vizibil din toate unghiurile, reducand astfel riscul de accidente in situatii periculoase. Avand in vedere importanta imbracamintei hi-vis pentru siguranta lucratorilor, este crucial ca aceste articole, cum ar fi vestele, tricourile, pantalonii si jachetele, sa aiba certificare EN ISO 20471.

Ce Este EN ISO 20471 pentru Imbracamintea cu Vizibilitate Ridicata?

EN ISO 20471:2013 este un standard international care specifica cerintele de siguranta si metodele de testare pentru imbracamintea cu vizibilitate ridicata, aplicabila in situatii de risc ridicat. Acest standard defineste cerintele pentru “imbracaminte cu vizibilitate ridicata capabila sa semnalizeze vizual prezenta utilizatorului” si evalueaza adecvarea si durabilitatea materialelor retro-reflectorizante.

Lansat in 2013, EN ISO 20471 a inlocuit EN 471:2003 A1:2007. Certificatele sunt valabile pentru cinci ani, ceea ce inseamna ca ultimele articole de imbracaminte realizate conform certificarii EN471 nu mai sunt conforme. Orice nou articol de imbracaminte hi-vis fabricat dupa 2013 trebuie sa fie marcat CE si proiectat sa respecte noul standard.

Cele 3 Componente ale Imbracamintei Hi-Vis

EN ISO 20471 stabileste reglementarile pentru proiectarea si performanta fiecarui element al unui articol de imbracaminte. De obicei, exista trei componente principale:
  1. Materialul Fluorescent: Creste vizibilitatea in timpul zilei si poate imbunatati vizibilitatea si noaptea.
  2. Benzile Reflectorizante: Imbunatatesc vizibilitatea in timpul orelor intunecate. Benzile reflectorizante necesita o sursa de lumina pentru a functiona si creeaza retro-reflexie, esentiala pentru cei care lucreaza noaptea. Standardul stipuleaza ca o piesa de imbracaminte marcata CE si certificata trebuie sa aiba benzi reflectorizante in jurul picioarelor si manecilor.
  3. Materialul de Contrast: Este proiectat cu parti de culoare mai inchisa, care sunt mai putin sensibile la murdarie decat materialul fluorescent si benzile reflectorizante. Zonele acoperite cu material de contrast sunt, de obicei, acolo unde exista cea mai mare sansa ca murdaria sa se acumuleaza.

Cerinte Cheie ale Standardului EN ISO 20471 pentru Imbracaminte de Vizibilitate Ridicata

Standardul acopera cerintele pentru culoarea de baza a materialului, zonele minime de reflectivitate si amplasarea benzilor pentru imbracaminte de vizibilitate ridicata. Trei culori de material sunt aprobate: galben fluorescent, portocaliu si rosu. In plus, sunt acoperite performanta materialului, gradul de reflectie al benzilor reflectorizante si proprietatile fizice, inclusiv rezistenta la tractiune, rezistenta termica si stabilitatea dimensionala.

Intelegerea Claselor Hi-Vis

Acest standard clasifica imbracamintea hi-vis in trei clase, iar toate articolele de imbracaminte trebuie sa fie etichetate cu pictograma EN ISO 20471 si sa fie insotite de numarul clasei corespunzatoare.
  1. Hi-Vis Clasa 1: Cel mai scazut nivel de vizibilitate. Include, de obicei, pantaloni hi-vis purtati separat de alte articole hi-vis.
  2. Hi-Vis Clasa 2: Nivel intermediar de vizibilitate. Include, de obicei, veste fara maneci hi-vis.
  3. Hi-Vis Clasa 3: Cel mai inalt nivel de vizibilitate. Include, de obicei, jachete hi-vis si veste hi-vis cu maneci.

Certificarea se bazeaza pe suprafata ambelor tipuri de material, cu cerinte minime pentru fiecare:
 
Clasa Banda Reflectorizanta Material Fluorescent
Clasa 1 0.10 mp 0.14 mp
Clasa 2 0.13 mp 0.50 mp
Clasa 3 0.20 mp 0.80 mp

Cum Difera EN ISO 20471 de EN471?

EN ISO 20471 a introdus mai multe imbunatatiri fata de EN471, inclusiv o distinctie mai puternica intre diferitele tipuri de situatii de risc si cerinte actualizate bazate pe care parte a corpului este acoperita de imbracaminte, mai degraba decat tipul de imbracaminte. Cerintele pentru clasa 3 au crescut, manecile lungi sau pantalonii fiind acum obligatorii.

Mentinerea Conformitatii cu EN ISO 20471

In timp ce EN ISO 20471 detaliaza metodele de testare si cerintele inainte de utilizare, nu acopera conformitatea post-utilizare. Majoritatea produselor hi-vis au o durata maxima de viata de 25 de spalari, cu exceptia cazului in care este specificat altfel pe eticheta. Curatarea excesiva sau insuficienta poate duce la neconformitate, fiind crucial sa se intretina si sa se inlocuiasca regulat articolele hi-vis.

Pastreaza-ti echipa in siguranta si afacerea in conformitate. Consulta gama noastra extinsa de imbracaminte de vizibilitate crescuta.

Suport clienti L-V, 8:00 - 16:00

0747 108.520 info@safetymax.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!